KUNSTFORUM NOORD

moderne en hedendaagse kunst uit Noord-Nederland

Kunstenaars

Escher, Chagall, Appel vanaf 1 euro: de Catawiki kunstveiling

Dec 8, 2012

Belangen kunnen, zoals iedereen weet, niet genoeg verstrengeld worden: hoe meer strengen, hoe sterker de draad. Dus in een tijd waarin zowel het antiquariaat als de kunsthandel onder druk staan zijn nieuwe vormen van samenwerking die de positie van alle partijen kunnen versterken meer dan welkom. Het is vanuit deze gedachte dat Prentwerk onlangs een samenwerkingsverband aangegaan met Catawiki in Assen.

Catawiki is van oorsprong een website voor verzamelaars, die op de meest uiteenlopende gebieden zelf hun collecties online konden beheren (vandaar de toevoeging ‘wiki’)  en van daaruit konden kopen en verkopen. De core business is nog steeds strips, een gebied waarop Catawiki in heel Europa en daarbuiten een grote reputatie heeft opgebouwd. Naast strips zijn er veilingen opgezet van ondermeer munten en postzegels. Het bijzondere van al deze wekelijkse online veilingen is dat een korte looptijd hebben ( van 3-6 dagen) en dat kavels worden ingezet op 1 euro. Vervolgens bepaalt de vraag de eindprijs.

Sinds een half jaar heeft Catawiki ook een wekelijkse boekenveiling, waar zeer uiteenlopende werken, variërend van antieke boeken tot bijzondere plaatjesalbums en eerste drukken, onder de digitale hamer komen. Vanuit de boekenveiling is toen het idee ontstaan om te komen tot een vorm van online kunstveiling.  Het duidelijk dat deze een ander karakter zou moeten krijgen dan andere internetveilingen op dit gebied. Daarom is een nieuw concept ontwikkeld waarin, uiteraard, plaats is voor schilderijen, tekeningen en grafiek, maar ook voor bijzondere kunstboeken, multiples, kunstenaarsaffiches, foto’s, fotoboeken etc., kortom, een idee dat dicht staat bij waarmee Prentwerk zich bezighoudt  en sinds een week heb ik het genoegen daarbij te mogen optreden als veilingmeester, die de inbreng coördineert  en als aanspreekpunt voor de veiling fungeert.

Het is de bedoeling dat de Catawiki kunstveiling wekelijks een interessante en gevarieerde collectie items biedt voor de kunstliefhebber, waarbij de nadruk ligt op kunst na 1900. De kunstveilingen lopen af op dinsdagavond en u dient zich van tevoren als bieder in te schrijven.

Kijkt u zelf op www.catawiki.nl/kunstveiling, of stuur een mail naar info@prentwerk.nl of info@kunstforumnoord.nl als u meer wilt weten.