KUNSTFORUM NOORD

moderne en hedendaagse kunst uit Noord-Nederland

Kunstenaars

Art Men in Groningen

Apr 28, 2013

Net op tijd in de gids gezien: de volgende aflevering van Art Men gaat over Groningen. ‘Kan je de kunstwereld veroveren vanuit Groningen?’ Liever ‘Kun je’, wat mij betreft, maar goed, de ondertitel is veelbelovend.  Groninger kunst bij de publieke omroep, dat maak je niet vaak mee. Natuurlijk wel weer geprogrammeerd terwijl er op Nederland 1 voetballen is, maar daar zijn we langzamerhand aan gewend geraakt.

Beeldende kunst op televisie, het is eigenlijk altijd  al een probleem geweest.  Iedereen vindt dat het moet, maar niemand weet precies hoe.  Geleerde mannen die recht in de camera kijken en ons uitleggen hoe dingen zitten (Pierre Jansen, Henk van Os)?  Een gezelschap rond een tafel  dat, afgewisseld door muziek, interessante conversaties tracht op te zetten onder leidng van een keuvelende presentator (Hanneke Groenteman, Joost Karhof)? Twee mannen die de kunstwereld intrekken en ondertussen proberen tegelijkertijd scherpzinnig en leuk te zijn (Jim Lhamoree en  Michiel Romeyn)? Ik zou het niet weten, maar ik moet zeggen dat de formule van Art Men, met  Jasper Krabbé en David Bade, mij voorlopig wel bevalt. Ze voeren niet, of in ieder geval  minder nadrukkelijk, een toneelstukje op,  zijn niet voortdurend didactisch in de weer en proberen niet alleen maar gevat en bijdehand te doen. Maar dat is persoonlijk. Ik heb ook al weer mensen gesproken die het vreselijk vinden.

Wat gaan ze ervan maken, de boys? Het gaat natuurlijk in de eerste plaats om de toon. Twee jongens uit de grote stad die de provincie ingaan, dat kan helemaal verkeerd lopen, in een combinatie van randstedelijk dédain met een ondertoon van lichte meewarigheid. Het is niet te hopen. Ze gaan, mogen we aannemen, mensen opzoeken, liefst kunstenaars met een uiteenlopende achtergrond. Het lijstje in de gids vermeldt Arie Zuidersma, Mathieu Keuter, Isabella  Werkhoven en Koen Vunderink.  Arie Zuidersma, waarschijnlijk gekozen als vertegenwoordiger van de oude garde, is niet de meest gelukkige keuze, lijkt mij. Al jaren gaat Arie gebukt onder het dubieuze etiket ‘de laatste Ploegschilder’, ongetwijfeld ooit verzonnen door een kunsthandelaar met gevoel voor marketing, maar met de kwaliteit van het beste werk van de Ploeg hebben zijn schilderijen helemaal niets te maken. Dat weten de meeste mensen  ook wel, maar het lijkt erop dat er binnen de kunstwereld in Groningen een stilzwijgende afspraak is gemaakt dat we geen onaardige dingen meer zeggen over zijn werk. Het is immers een vriendelijke man, en hij is al heel oud. En tegen oude mensen doe je niet lelijk. Dat is allemaal waar. Maar om Zuidersma nu ten tonele te voeren bij een van de zeer weinige gelegenheden dat er buiten de eigen regio aandacht wordt besteed aan de kunst in Groningen, dat is vragen om moeilijkheden. Als je een heersend vooroordeel dat de kunst in de provincie niet serieus te nemen valt, wilt doorbreken, dan is Arie Zuidersma zo ongeveer de laatste die je ten tonele moet voeren. Dan waren er toch een hoop betere kunstenaars te vinden geweest.  Jammer. Ik ben benieuwd hoe de heren Krabbé en Bade daarmee omgaan.

Verder komen, volgens de gids, aan het woord ‘guerilla kunstenaar’ Mathieu Keuter, wiens voornaamste verdienste lijkt te zijn dat hij niet oud is, maar juist last heeft van een soort verlengde puberteit  en daarvoor een paar jaar geleden het Hendrik de Vries stipendium heeft gekregen. Isabella  Werkhoven en Koen Vunderink, aangeduid als ‘rijzende sterren’, zijn van een iets andere orde. Isabella Werkhoven schreef jarenlang recensies in het Dagblad van het Noorden, maar besloot zich vervolgens helemaal op de schilderkunst te richten, met succes. Haar werk was en is te zien op de KunstRai en  in Museum Belvedere. Ook met Coen Vunderink gaat het goed. In januari werd een filmpje over zijn werk uitgzonden in Avro's Kunstuur (klik HIER). Een paar jaar geleden had ik van hem op een tentoonstelling in Pictura eigenlijk een prachtig schilderijtje moeten kopen, voor maar 450 euro. Nog steeds spijt van. En ze schijnen ook nog het depot van het Groninger Museum in te gaan.

Ik ben benieuwd. Wordt vervolgd.