KUNSTFORUM NOORD

moderne en hedendaagse kunst uit Noord-Nederland

Kunstenaars

Cultuurdocumentaires Beeldlijn uitgezonden op Podium TV

Jan 26, 2015

Podium TV. Nooit van gehoord? Niet zo heel vreemd, want ik tot voor kort ook niet. Podium TV is een  commerciële televisiezender die bestaat sinds 2014 en die zich, volgens de eigen website, richt op (regionale) sport en alle vormen van cultuur, zoals muziek, theater, kunst en folklore. De zender is te ontvangen in Groningen, Friesland, Drenthe en een groot deel van Overijssel.

Als je de programmering bekijkt, is het misschien een beetje een allegaartje, met wel erg veel sport, maar de woensdagavond is, onder de titel ‘Noorderdiepte’, gereserveerd voor cultuur. Daarvoor is Podium TV is samenwerkingsverband aangegaan met het tijdschrift Noorderbreedte en de Stichting Beeldlijn, nu al meer dan bijna dertig jaar producent van documentaire films over het culturele, sociale en politieke leven in het Noord Nederland. (www.stichtingbeeldlijn.nl), waarvan vele, zoals die over Gerrit Krol, Rutger Kopland en de Ploeg, ook landelijk zijn uitgezonden. Iedere woensdag wordt een Beeldlijn productie uitgezonden, in blokken op het hele uur, voorafgegaan door een kort inleidend  gesprek dat Lejo Siepe voert met betrokkenen of ter zake kundigen.

Natuurlijk, ook op Podium TV valt een hoop af te dingen, maar zolang wij het in Groningen moeten doen met RTV Noord, een omroep die gedurende de afgelopen jaren met succes vrijwel alle cultuur uit hun uitzendingen heeft weten te bannen en de toch al schaarse zendtijd liever spendeert aan volstrekte onbenulligheden als Klouk en Dam Op, verdient Podium TV, in ieder geval voorlopig, het voordeel van de twijfel.

Vanmorgen zijn er, in de onvolprezen brasserie Zomers aan de Vismarkt in Groningen, opnamen gemaakt voor de komende maanden. Yours truly praat over de documentaire Kleuren van stilte, over Martin Tissing, en over de film bij de tentoonstelling Jong in Groningen, waarin Henk van Os de kunstenaars uit zijn jonge jaren voor het voetlicht haalt, en Martin Tissing zelf levert commentaar bij een film over Werkman uit 1963, die zal worden uitgezonden in het kader van de Werkman-tentoonstelling die in april opent in het Groninger Museum.

Kleuren van Stilte wordt komende woensdag uitgezonden, zie verder de programmering op de website www.podium.tv.

Podium TV is te ontvangen via Ziggo/UPC op kanaal 39. Wie een andere provider heeft, kan terecht op de website.