KUNSTFORUM NOORD

moderne en hedendaagse kunst uit Noord-Nederland

Kunstenaars

Te koop: het persoonlijk fotoarchief van Johan Dijkstra

Nov 2, 2015

De meeste handelaren in oude boeken leiden, zoals iedereen weet, een moeizaam en droefgeestig bestaan, eindeloos zeulend met bananendozen vol boeken die niemand meer wil hebben, wat voor belachelijk lage prijzen ze er met hun afgekauwde potloodje ook voor- of achterin zetten. Voor hun karig levensonderhoud zijn zij afhankelijk van een kleine groep zonderlingen die, niet geheel verwonderlijk gezien hun gevorderde leeftijd, gestaag uitdunt. De rest van de wereld is overgenomen door allerlei bollen en wiki’s, die als grootste gemene deler hebben dat niemand zich meer van de bank hoeft te verheffen om, vooropgesteld dat men überhaupt nog in boeken is geïnteresseerd, het object van hun gading liefst al de volgende dag door onderbetaalde postbestellers aan de voordeur overhandigd te krijgen. Het zijn barre tijden.

Maar heel af en toe gebeuren er dingen die het bestaan, in ieder geval tijdelijk, weer even glanzend en vederlicht maken. Zo werd ik onlangs benaderd door iemand die onder zijn arm vier, zo te zien oude, ringbanden meetorste. Wat hij hiermee aan moest. Mijn aanvankelijke, gelukkig onuitgesproken, scepsis bleek volstrekt onterecht. Vier multomappen met foto’s van kunstwerken. Er was niet heel veel bladerwerk voor nodig voor ik besefte wat ik hier in handen had: het persoonlijk fotoarchief van Johan Dijkstra. Een grote collectie foto’s, de meeste in zwartwit, die Dijkstra had gemaakt of had laten maken van zijn eigen werk, vaak door hemzelf geannoteerd. De eerste map gaat over schilderijen, de tweede over de grafiek en de andere zijn gewijd aan het monumentale werk, met name glas-in-lood opdrachten. In een ruwe schatting kom je al gauw op zo’n vierhonderd foto’s, verschillend in formaat en kwaliteit, sommige van bekende werken, maar ook veel die ik in ieder geval niet ken. Maar zeker zo leuk zijn de kleine verrassingen die je tegenkomt: een paar foto’s waarop je Dijkstra zelf aan het werk ziet, een handgeschreven recensie van een tentoonstelling van Drentse schilders in Hoogeveen, een gelukstelegram aan Hein Leemhuis, een handgeschreven nieuwjaarswens achter op een kleurenfoto, een paar originele afdrukjes van boekillustraties enz. Al met al een ware goudmijn voor de Dijkstra-liefhebber en zeker ook een collectie van kunsthistorisch belang.

De eigenaar wilde ze verkopen, zei hij, maar hij had geen idee wat voor prijs hij ervoor zou kunnen vragen. Ik, eerlijk gezegd, ook niet. Want unieke dingen hebben geen prijs. Ze kosten alles, of ze kosten niets. Wat zoiets waard is, bepaalt uiteindelijk de koper. Maar KunstForum Noord is geen veilingsite. Wat te doen? Uiteindelijk hebben wij besloten tot de volgende procedure:

De mappen worden, in één koop, bij inschrijving verkocht. KunstForum Noord zal daarbij een bemiddelende rol spelen. Praktisch betekent dat dat belangstellenden twee weken de tijd hebben om het bedrag dat zij bereid zijn voor de mappen te betalen per email door te geven aan info@kunstforumnoord.nl . De termijn sluit op zondag 15 november, om 24.00 uur.

Om het voor iedereen een beetje leuk en spannend te houden zal ik in die periode af en toe de tussenstand op de website van KunstForum Noord plaatsen. U kunt desgewenst uw bedrag dus nog aanpassen. De laatste dag worden geen nieuwe bedragen meer genoemd. We gaan ook geen moeilijke dingen doen met verlengingen, bieden in de laatste minuut etc. Wie op 15 november om 24.00 het hoogste bedrag heeft achtergelaten is de koper. Bij gelijke biedingen gaat de eerste bieder voor. Op maandag 16 november wordt het eindbedrag op de website geplaatst, uiteraard zonder de naam van de koper. Met de koper wordt diezelfde dag contact opgenomen.

Mogelijke vragen:

- Is het ook mogelijk om de mappen in te zien alvorens een prijsvoorstel in te dienen? - Ja, dat kan. Maar daarvoor moet u wel even een afspraak maken.

- Is het ook mogelijk om wat meer foto’s van de inhoud van de mappen te bekijken? – Ja, dat kan ook. Daarvoor kunt u een mail sturen aan info@kunstforumnoord.nl. U krijgt dan een extra serie foto’s toegestuurd.

 

WINNENDE BOD:   500 euro

Wij feliciteren de winnaar met het verwerven van deze bijzondere collectie