KUNSTFORUM NOORD

moderne en hedendaagse kunst uit Noord-Nederland

Kunstenaars

NIEUW: Noordkunst kopen en verkopen via KunstForum Noord

Mar 1, 2016


Met enige regelmaat wordt KunstForum Noord/Prentwerk benaderd door mensen die werken van noordelijke kunstenaars willen verkopen. Ik moet hen teleurstellen. Met het sluiten van de galerie is ook de inkoop gestopt, en ik kan weinig anders doen dan hen door te verwijzen naar plaatselijke kunstveilingen of naar de verschillende mogelijkheden op internet. Heel bevredigend vindt men dat antwoord doorgaans niet, krijg ik het idee, en dat is ook wel begrijpelijk. Natuurlijk zijn er wel noordelijke kunstenaars die ook landelijk een bescheiden reputatie hebben opgebouwd en van wie werken ook op veilingen elders acceptabele prijzen opbrengen. Maar dat is een uitzondering. De meeste noordelijke kunstenaars moeten het voor hun verkoop hebben van het locale kunstcircuit, van kopers die specifiek geïnteresseerd zijn in wat zich in hun eigen omgeving op artistiek gebied afspeelt.
De waarde van een kunstwerk wordt in belangrijke mate bepaald door de context waarin het wordt aangeboden. Werken die mogelijk interessant zijn voor een noordelijk publiek, zijn buiten de eigen provincies vaak vrijwel onverkoopbaar. Onbekend maakt onbemind, en dat vertaalt zich onmiddellijk in de prijs. Niet onlogisch daarom dat verkopers huiverig zijn om hun werken onder te laten gaan in het onafzienbare aanbod op Marktplaats of Catawiki. Wat zij nodig hebben voor de verkoop van hun noordelijke kunst is hun eigen noordelijke publiek. En dat is waarschijnlijk de reden dat ze zich melden bij KunstForum Noord.
Deze uitgebreide inleiding is bedoeld als opmaat naar een nieuwe functie van de KunstForum Noord website. De directe aanleiding waren de vijf aquarellen van Jan Jordens die mij, om de bovenvermelde redenen, door een relatie uit het westen werden aangeboden. De eigenaar ging ervan uit dat de verkoopkansen via KunstForum Noord waarschijnlijk hoger lagen dan op een willekeurige veiling in de randstad of op het net. En daar heeft hij misschien wel gelijk in. Het is in ieder geval de moeite waard om het te proberen. En daarnaast geeft het misschien een nieuwe dynamiek aan de toch wat sudderende KFN website.
Vanaf nu is het dus mogelijk om noordelijke kunst via KunstForum Noord te koop aan te bieden. Aanbiedingen zullen beoordeeld op kwaliteit en vraagprijs, maar de plaatsing is gratis. Verkopen worden administratief afgehandeld via KFN, tegen een bescheiden commissiepercentage, maar de verkoper blijft verantwoordelijk voor het object, en voor de afhandeling met de koper.

Het zal duidelijk zijn: deze verkoopfunctie van KunstForum Noord is een experiment. In het beste geval kan het zich ontwikkelen tot een levendig trefpunt voor kopers en verkopers. Of dat lukt, is mede afhankelijk van uw medewerking. Ik ben benieuwd.