KUNSTFORUM NOORD

moderne en hedendaagse kunst uit Noord-Nederland

Kunstenaars

Kunstenaarsboeken van Dianne Bakker

Mar 30, 2016In Museum Belvedere is op dit moment de tentoonstelling PaperMade te zien, een groepstentoonstelling van werk op, in en met papier door elf hedendaagse kunstenaressen. Een van de exposanten is Dianne Bakker, en dat biedt een goede gelegenheid om een oude belofte in te lossen en op KFN haar werk nader onder de aandacht te brengen.


Dianne Bakker maakt kunst-in-boekvorm, grafische bladen waarin vaak tekstpagina’s uit antiquarische werken worden gecombineerd met haar eigen beelden in verschillende technieken. Zo ontstaan, legt zij uit in het laatste nummer van het museumtijdschirft MB, ‘werelden’ waarin ze tracht iets te vertellen over haar visie op de werkelijkheid waarin zij leeft. Het zijn fascinerende bladen, vindt ook Janet Meester, die de tekst schreef bij de uitgave Biblioteca Dianne Bakker, een overzicht van afbeeldingen en tekstfragmenten uit elf van haar boeken gemaakt tussen 2006 en 2014:


‘Bladzij voor bladzij stap ik een wereld binnen van vergeeld papier en oude letters, losse woorden en beeldende zinnen. Ik zie rafelranden en plakbandjes, foto’s en knipsels, houtdrukken met draad doorstikt, diep zwarte inkt en een glasheldere vormentaal. Ik herken wat ik zie en toch krijg ik het niet in de greep – en precies dat is wat mij prikkelt.’Voor de tentoonstellingsmaker is dit soort kunstenaarsboeken doorgaans een nachtmerrie. Het is een soort eenpersoonskunst, die bedoeld is om in alle rust, pagina  voor pagina, door te bladeren. Maar een museum kan er niets mee. Exposities van kunstenaarsboeken bestaan doorgaans uit weinig meer dan eindeloze rijen vitrines met allerlei prachtige boeken waar je vooral niet aan mag komen. Er rest weinig anders dan een exemplaar uit elkaar te halen en de afzonderlijke pagina’s, al dan niet ingelijst, aan de wand te hangen. En dat is wat in Belvedere is gebeurd. De achterwand van het cabinet wordt gevuld door een groot blok met negen pagina’s uit Binnenbeentjes en Buitenbeentjes (2009), de zijwanden tonen een groot aantal kleinere bladen, sommige uit boeken, sommige vrijwerk. Het is, in dit geval, een mooi mozaïek geworden, waarbij je de bezoekers dicht langs de wanden ziet schuiven om al die kleine werkjes de aandacht te kunnen geven die ze verdienen.


Hieronder een impressie uit Belvedere, aangevuld met een aantal pagina’s uit Biblioteca Dianne Bakker.De boekuitgaven van Dianne Bakker zijn verkrijgbaar bij uitgeverij Philip Elchers in Groningen.