KUNSTFORUM NOORD

moderne en hedendaagse kunst uit Noord-Nederland

Kunstenaars

Gerrit Benner in Parijs

Dec 17, 2019

 


'Wie in de zomer van 1960 in Parijs rondloopt, kan daar een affiche tegenkomen waarop een uitbundig kraaiende haan van Benner reclame maakt voor de expositie Hollandais d'Aujourd'hui', aldus Doeke Sijens in de grote Benner monografie uit 2015. Nu was ik toevallig in 1960 niet in Parijs (en Doeke Sijens ook niet, mag ik aannemen), maar zoiets maakt wel nieuwsgierig, dus enig speurwerk is geboden.

Veel is er over de tentoonstelling niet te vinden. Twee Nederlandse dagbladen melden in mei van dat jaar dat in Parijs een omvangrijke tentoonstelling van hedendaagse Nederlandse kunst zal worden geopend, in tegenwoordigheid van de Nederlandse ambassadeur, met 180 werken van ruim 50 kunstenaars. De expositie is georganiseerd door het INDAP, het Institut Néerlandais pour la Diffusion des Arts Plastiques. Alle werken waren te koop.

Het probleem was natuurlijk wel dat er een ruimte moest worden gezocht die groot genoeg was om die 180 werken te herbergen. Uiteindelijk werd gekozen voor de Salle Balzac, een lage ondergrondse zaal die toebehoorde aan de bekende galerie van Raymond Creuze.

Dat Benner de eer te beurt viel om als vaandeldrager te fungeren is veelzeggend over zijn faam in die jaren en we mogen veilig aannemen dat hij met meerdere werken was vertegenwoordigd, waaronder de op het affiche afgebeelde gouache. Het merkwaardige is echter dat deze haan, een karakteristiek onderwerp voor Benner in de late jaren vijftig en vroege jaren zestig, in de latere Benner-literatuur nergens meer terugkomt. Hier en daar duikt er nog wel een op (Doeke Sijens toont een uit de collectie van het Fries Museum, en ook Museum Belvedère heeft een variant in bezit), maar dit exemplaar lijkt van de aardbodem verdwenen.

 


En dat affiche, dat is ook nergens meer te vinden. Althans, tot vandaag, Want met lichte trots kan Prentwerk nu een mooi exemplaar aanbieden!

[Met dank aan www.delpher.com en, uiteraard, Doeke Sijens]
Voor details, klik HIER