Jan Mankes in Kunstzaal de Rietvink, Wassenaar, 1927

Met gepaste trots presenteert Museum Belvedère op dit moment haar nieuwste aanwinst, het schilderij ‘Sneeuwlandschap’ van Jan Mankes. Voor vaste bezoekers is het werk weliswaar niet onbekend, want het museum had het al geruime tijd in bruikleen, maar nu heeft de Vereniging Rembrandt en de Ottema-Kingma Stichting zich bereid verklaarden de aankoop ervan mogelijk te maken. Voor Belvédère is het werk, geschilderd in 1913, niet alleen van grote betekenis vanwege de artistieke waarde, maar ook omdat het is geschilderd in de directe omgeving van het huidige museumgebouw. Mankes maakte het schilderij in de periode dat hij in De Knipe woonde. Het aantal werken van Jan Mankes in Belvedère (voor het merendeel particuliere bruiklenen) komt daarmee op drieëntwintig, en voor het museum is Mankes de voornaamste trekpleister in de vaste collectie, zoals geregeld blijkt uit boze reacties in het gastenboek wanneer Mankes tijdelijk het veld heeft moeten ruimen voor de actualiteit. Een permanente, en breder opgezette, Mankes-presentatie in de toekomst lijkt dan ook zeker wenselijk.
Het oeuvre van Jan Mankes is uitvoerig gedocumenteerd en dit schilderij is dan ook zonder veel moeite terug te vinden. In de oeuvrecatalogus uit 1989 is het werk opgenomen onder de titel ‘Winter’ , met als aanvullende informatie dat het schilderij werd geëxposeerd in de grote ‘Eeretentoonstelling’ in de Utrechtse Kunsthandel in 1923, en ook in de ‘Keuze-tentoonstelling’ in Kunstzaal de Rietvink in Wassenaar vier jaar later. Op de fraaie website www.mankes.nl is een overzicht te vinden van alle in deze exposities opgenomen werken, waaronder ook ‘Winter’.
De verwerving van dit schilderij lijkt een goede gelegenheid om hier een wel zeer bijzondere tentoonstellingscatalogus van Jan Mankes aan te bieden, namelijk de publicatie bij de expositie uit 1927. De grote zeldzaamheid moge niet alleen blijken uit het feit dat er op het internet geen tweede exemplaar te vinden is, maar ook dat deze uitgave niet wordt vermeld in de toch zeer uitgebreide lijst van publicaties op de Mankes website. Maar wat was ‘Kunstzaal de Rietvink’, waar 97 werken van Jan Mankes te zien waren?
De Rietvink was de naam van een in 1916 gebouwd landhuis in Wassenaar, waaraan in 1924 in opdracht van de toenmalige eigenaar en kunsthandelaar J.A.A.M. van Es een schilderijenzaal werd toegevoegd, die sindsdien fungeerde als een soort galerie aan huis. Van Es was eigenaar van de eerder genoemde Utrechtsche Kunsthandel en een van de vroege pleitbezorgers voor het werk van Mankes. In 1923 organiseerde hij een ‘Eere-tentoonstelling’, waar 212 werken waren tentoongesteld. Daarnaast trad hij ook op als uitgever van kunstboeken, waaronder de beroemde Mankes-biografie door A. Mankes-Zernike en A.N. Roland Holst (1923) en de eerste uitgebreide studie over het werk door Albert Plasschaert en Just Havelaar (1928), die op binnenzijde van het achteromslag wordt aangekondigd..
JAN MANKES
Keuze-tentoonstelling Jan Mankes
Tentoonstellingscatalogus Kunstzaal 'De Rietvink', Wassenaar, 1927. Pap., 16 x 12 cm, ongenummerde pp, 4 afbeeldingen in zwart-wit. Inleiding van H.E. van Gelder. Overzicht van 97 werken, de meeste met vermelding van eigenaars.
Het schilderij ‘Winter’ staat vermeld onder nr 41, met als inzender G.A. van Rede, Rotterdam
Conditie: lichte roest door hele catalogus, omslag los en aan binnenkant geplakt
Waar geen concurrentie, of vergelijkingsmateriaal is, is ook geen prijs. Iets kan vijf euro kosten, of vijftig, of vijfhonderd. Daarom kunt u in dit geval zelf de prijs bepalen. U kunt op deze zeer bijzondere catalogus bieden via onderstaande link naar Marktplaats. Degene die op 15 mei het hoogste bod heeft uitgebracht, is de koper.
Om naar Marktplaats te gaan, klik HIER
Happy bidding!