Oude Helden Jonge Meesters

Op dinsdag 15 mei vond in het Drents Museum in Assen de première plaats van Oude Meesters Jonge Helden , de documentaire die de Stichting Beeldlijn maakte over de figuratieve kunst in Groningen, als derde deel van een drieluik dat begon met De Ploeg en Jong in Groningen, over de periode 1945-1970. De film richt zich met name op de Fuji Art Association, Matthijs Röling, Ger Siks, Wout Muller, Trudy Kramer en Clary Mastenbroek, en op de jaren zeventig aan Academie Minerva, toen de meesten van hen daar lesgaven. In het verlengde daarvan worden fraaie archiefbeelden getoond uit de hoogtijdagen van Galerie Wiek XX in de Korenstraat (‘Tussen de Wipstraat en de Pijpstraat, zo kun je het onthouden’, volgens Jean-Pierre Rawie) , en afsluitend aan de Klassieke Academie, een instituut dat zichzelf weliswaar opwerpt als hoeder van de figuratieve traditie, maar tegelijkertijd ook aan forse kritiek blootstaat.
Fuji-lid Ger Siks, van wie tegelijkertijd een overzichtstentoonstelling te zien is onder titel Griezelige Perfectie, ontbrak door ziekte, maar Matthijs Röling, Clary Mastenbroek en ‘mentor’ Diederik Kraaijpoel waren present. Het ‘vijandelijke kamp’ was vertegenwoordigd door voormalig Nieuwsblad-criticus Erik Beenker en de toenmalig directeur van Minerva Petri Leijdekkers, de man die in figuratieve kringen verantwoordelijk wordt gehouden voor wat zij zien als de afbraak van de schildersopleiding. De Klassieke Academie schitterde door afwezigheid. Na afloop van de voorstelling zocht men, uiteraard, vooral de eigen geestverwanten op, maar hoewel niet in alle gevallen duidelijk was of de strijdbijl definitief was begraven, zijn geen ongeregeldheden van enig belang geconstateerd. Enkele scherpe kantjes, met name in de uitspraken van Ger Siks, die in de trailer op YouTube te zien waren (en zijn!), maar er bleven er nog genoeg uitspraken over om stof tot uitgebreide discussie te geven.
In haar openingswoord oefende Beeldlijn-voorzitter Carla Alma overigens scherpe kritiek op RTV Noord en RTV Drenthe, omroepen die eerdere Beeldlijn producties steevast aankochten, maar nu hadden laten weten daar in het vervolg van af te zien omdat ‘hun publiek’ daar, naar hun mening, niet in was geïnteresseerd. ‘Het moet allemaal platter’, volgens Alma, ‘Liever een bericht over een paard in de sloot dan een cultuurdocumentaire.’ Waaraan ze nog toevoegde, met een scheef oog naar commissaris der koningin Max van den Berg op de eerste rij: ‘Ik zeg het hier met opzet, misschien dat iemand het signaal oppikt.’ Laten we het hopen.
De DVD is voor 15 euro te bestellen bj de Stichting Beeldlijn (www.stichtingbeeldlijn.nl)
Omdat een steeds groter deel van het leven zich tegenwoordig lijkt af te spelen in de vorm van ofwel een competitie of een quiz, lijkt het mij passend om een zeer bijzondere uitgave over de Fuji Art Association (opnieuw) via een veilingysteem aan te bieden. Van onderstaande uitgave is op het internet geen tweede exemplaar te vinden. En waar geen concurrentie is, is ook geen prijs. Een titel kan vijf euro kosten, of vijftig, of vijfhonderd. Daarom mag u zelf de prjs bepalen. U kunt op deze zeer bijzondere catalogus bieden via onderstaande link naar Marktplaats. Degene die op 4 juni, om 24.00 uur, het hoogste bod heeft uitgebracht, is de koper.
Om naar Marktplaats te gaan, klik HIER
Happy bidding!