KUNSTFORUM NOORD

moderne en hedendaagse kunst uit Noord-Nederland

Kunstenaars

Licht en Ruimte

Jun 5, 2012


Onder de titel Licht en Ruimte toont het Scheepvaartmuseum in Groningen de komende maanden  werk van Johan Faber. In aanvulling op de vaste collectie organiseert het museum de laatste jaren met enige regelmaat exposities van kunstenaars die op de een of ander manier een ‘maritieme connectie’ hebben. Zo zagen we eerder scheepvaartwerken van Marten Klompien en de tentoonstelling ‘De Ploeg en de Wadden’.

De status van Johan Faber binnen de Groninger kunst is altijd bescheiden geweest. Er zijn mensen die aangesproken werden door zijn stileringen van Groninger landschappen en waddengezichten, maar er zijn er ook die hem met genoegen de medaille voor de saaiste Groninger schilder van de twintigste eeuw zouden verlenen. Toch is dat niet terecht, althans niet de gouden, want Johan Faber heeft wel degelijk  boeiend werk gemaakt. Het merkwaardige is echter zijn meest interessante werk tevens het minst karakteristieke is. Tijdens de drie Faber-tentoonstellingen die in 2007 gelijktijdig werden gehouden, was in Galerie Prentwerk werk te zien dat weinig mensen van Faber kenden: kleurig  abstract werk, gemaakt in de tweede helft van de jaren vijftig, waarin invloeden terug te vinden waren van Van der Zee en Alkema. Maar rond 1960 keerde hij het modernisme abrupt de rug toe  en weigerde daarna ook om het nog te exposeren.
In het Scheepvaartmuseum wordt aan deze moderne periode geen aandacht besteed, maar wel te zien zijn enkele hele vroege tekeningen, gemaakt in de eerste helft van de jaren twintig. Faber werd in 1922 aspirant-lid van De Ploeg, maar van enig aanwaaiend expressionisme is in deze werken niets te zien. Qua stijl verwijzen deze vervreemdende, gestileerde landschappen eerder terug naar symbolisme.